Hasardspel har roat människor i årtusenden vilket bevisats historiskt dels genom fynd härrörande från Fjärran Östern men även romarriket och hos de gamla egyptierna. Med hjul som snurrar och sedan stannar vid en markering är de ett ganska populärt instrument för spel vilka kan liknas vid roulettehjul men i mer stående form. I Sverige ser vi dessa som så kallade chokladhjul och liknande, på tivoli och marknader. På många kasinon världen över har man liknade hjul med ett bord framför, där spelaren kan göra sin insats. Ganska likt roulette således. Från USA kom ett sådant bord till Sverige för länge sedan och detta hjul var liggande med en glasskiva ovanför. Skivan var för det mesta försedd med spelkort och på glasskivan fanns möjlighet att göra insatser på vilket kortkläppen skulle stanna. Uppfinningsrikedomen med sådana typer av hjul har varit stor genom tiderna och eftersom de knappast utförts i serieproduktion kan man förmoda att det finns och har funnits ett stort antal unika lotterihjul. En slags lott-dragning kan man nog kalla dem alla och lotter och dragningar medför en spänning som få människor kan motstå.
En spelvariant som ligger nära rouletten är den franska "Petits-Chevaux" som är en slags kapplöpning för hästar i miniatyrform. Hästarna är i detta fall mekaniska och spelet drivs elektriskt och precis som alla andra hästsporter gäller det att tippa vinnaren. "Bauernroulette" är en tysk uppfinning som även kallas "fattigmansroulette" som utförs med en snurra. Äldre tiders uppsättning kunde vara mindre än en halvmeter stor per sida av det fyrkantiga spelet. På denna platta finns markeringar som små fördjupningar i en inre cirkel. Det gäller att satsa på vilka hål som snurran puttar ner ett antal små bollar. "Le multicolore" är även det ett franskt spel där själva roulettehjulet inte snurrar. Istället skjuter man in en kula som till slut kommer att stanna i ett fack. Facken är markerade från 1 till 25 och markerat av 5 olika färger. Insatser görs längs sidorna och historien förtäljer att spelet skapades på den tiden då roulette förbjöds.
Kalifornisk roulette bygger även det på hjul men med spelkort. Lagen tillät detta spel år 2004 där korten bestämmer vinnande nummer istället för kulan i en typ av spel. Spelet förekommer i minst två varianter och i den andra används kula, men hjulet har inga nummer, endast svarta eller röda fack. Först drar dealern två kort ur en sko som placeras i en förutbestämd ruta, en för rött och en för svart. Om kulan stannar på rött vänds det röda kortet och ger resultatet. Korten har värden 0, 00 och 1 till 36 precis som i vanlig roulette.