Roulette regler

De flesta hasardspel rör sig om ren och skär tur. Detta gäller inte enbart sådana spel som förknippas med hasardspel, slumpmässighet kan påverka resultatet i många olika sammanhang. Poker har bevisats kräva viss skicklighet vilket har höjt dess status avsevärt och även i lagens ögon. Numera anordnar Svenska Spel turneringar utöver det vanliga spelet, vilket förr var en omöjlighet att arrangera legalt i Sverige. Vissa matematiker hävdar även att viss skicklighet gäller även i roulette men i så fall är nog skickligheten i detta spel ett minimum av helheten. Men å andra sidan är roulette så mycket roligare att spela än att exempelvis satsa på slantsingling. Den som träder in i ett kasino i levande livet kan kanske känna av atmosfären, lukta sig till spänningen och rysa åt rasslet av kulan i rouletteskålen. Riktigt samma går nog inte att uppleva vid spel på nätet men roligt är även det, och tillgängligheten gör det enklare att delta och satsa.

Rätt färg eller nummer

Hjulet är det centrala i roulette, det så kallade navet som allt kretsar kring. Detta hjul innehåller 37 eller 38 fack numrerade från 1 till 36 och med en nolla, den amerikanska rouletten har dessutom en dubbelnolla, därav 38 fack. Själva hjulet sätts i rullning och croupieren skall då slå iväg kulan i den motsatta riktningen än vad hjulet snurrar. Då kulan fångats upp i ett av facken och stannat där helt och hållet markerar detta omgångens resultat. Croupieren skall då tala om detta för bordets deltagande spelare så att det hörs tydligt vilken siffra kulan stannat på. Detta skall göras oavsett om alla vid bordet måste ha sett resultatet själva. Skulle något påverka kulans bana i hjulet, till exempel om något föremål faller ner där måste det dömas omslag. Spelet stoppas och kulan skall rullas på nytt. Spelarna satsar marker på den filtklädda bordsytans markeringar och markernas värde kan variera samt att ett maximalt belopp kan vara fastställt. Varje spelare är försedda med marker av viss färg för att skilja spelarna åt, så gäller åtminstone i Sverige. En annan regel är att vinnaren alltid får behålla sin insats förutom vinsten. Hur mycket varje vinst är värd är beroende på vilken satsning som gjorts. Man kan satsa på enkelnummer, som i Sverige benämns enligt franskans "plain", vidare två nummer "cheval", och så vidare. Man kan satsa på numren 1 till 36 men även på en kolonn av dessa, det vill säga från nummer 34 upp till ettan, andra eller tredje raden. Utanför dessa siffror finns rutorna för svart eller rött, högt eller lågt och jämna eller ojämna nummer, samt ett till 18 eller 19 till 36.

Roulette: historia

Uppkomsten till roulettespelet är en tvistefråga mellan historiker. Det troligen sanna är att en kombination av olika spel är upphovet och att senare den franske matematikern Pascal har haft ett betydande ord med i laget. Att en matematiker varit inblandad är inte förvånande då roulettens siffror från 1 till 36, när de adderas, ger talet 666, vilket menas vara djävulens tal. Men om just detta skall betyda tur eller otur får varje spelare själv fatta beslut om.